Príbeh z overenia vozidla: Mazda 3 v Speed pakete na ktorej sme vyjednali skutočne skvelú zľavu!

Ešte pred našou dovolenkou sme klientovi pomáhali vybrať a preveriť Mazdu 3 v najsilnejšej 165ps verzii. Ako to začalo? Klient mi zavolal s tým, že má vybratú Mazdu 3 v bielej farbe s nízkym nájazdom len 23000km v cene 17500€. Dohodli sme sa, že si ju pôjde sám pozrieť či sa mu bude auto páčiť a ak áno, tak tam pôjdem na kontrolu a potvrdím mu či je auto v poriadku. Klientovi sa auto páčilo, mal vážny záujem, tak som sa do toho pustil. Už ale na začiatku po overení servisnej histórie vysvitlo, že v Mazde bolo vozidlo len jeden či dvakrát a malo byť štyrikrát. Mazda 3 si vyžaduje servis každý rok alebo 15000km. Na vozidlo sa takisto vzťahuje 5 ročná záruka a pokiaľ nechodíte do autorizovaného servisu, len ťažko pri poruche niečo reklamujete. Pokiaľ je vozidlo v záruke (väčšina výrobcov poskytuje aspoň 4 či 5 rokov) je potrebné aby auto navštevovalo pravidelne autorizovaný servis. Preto som klientovi toto auto neodporučil. Za 17500€ v prípade Mazdy 3 si predstavujem perfektný stav a riadnu servisnú históriu. Hľadali sme teda ďalej.

Kontaktovanie predávajúceho… Zapáčila sa nám teda šedá Mazda 3 rok 2017 s 56000km na tachometri, po prvom majiteľovi s pravidelným servisom a v jedinečnom Mazda Speed pakete. S klientom sme sa teda dohodli že pôjdem auto skontrolovať, všetko dohodnem a on si ho len po ceste z dovolenky “vyzdvihne”. Kontaktoval som teda predávajúceho. Bol veľmi seriózny a ochotný, popísal mi celú históriu vozidla. Zistil som aj to že má viac modelov od tejto značky a je to vlastne fanúšik Mazdy, s čím som tiež bol plne stotožnený, keďže Japonci sú mi najbližší. Po komunikácii som si všetko preveril. Vozidlo malo pravidelný servis v Mazde, riešili sa na ňom malé poistné udalosti ako lakovanie nárazníkov a bola potrebná výmena letných pneumatík, presne podľa slov predávajúceho. Po online overení z kancelárie som si ešte s predávajúcim vopred dohodol lepšiu cenu. Radšej volím túto cestu ako na mieste, ušetrím tak čas sebe aj predávajúcemu. Dohodli sme sa na zľave 1000€, ktorá urobila z tejto ponuky maximálne zaujímavú kúpu. Ideme teda na obhliadku!

Obhliadka na mieste… Auto sa nachádzalo v Dunajskej Strede, čakala ma teda zhruba dvojhodinová cesta. Keďže predávajúci nám poskytol zľavu vyššiu ako 200€, kupujúci mal od nás cestu zdarma. Pri príchode ma čakalo pomerne dlhšie stojace auto, čo bolo výborné, pretože keď ho nikto neštartoval, aspoň si vyskúšame naozajstný studený štart. Podľa slov predávajúceho auto neštartoval vyše mesiaca. Motor bol na dotyk studený, bezproblémovo naskočil a v pozadí bolo počuť len krásny zvuk od originál ladeného výfuku z Mazdy. Olej, chladiaca, brzdová kvapalina všetko bolo v poriadku. Nosné časti vpredu nepoukazovali takisto na žiadnu vážnu haváriu a boli pôvodné. Vybral som teda meračku laku. Začal som merať lak a vizuálne kontrolovať karosériu. Nejaké odreninky od používania sa našli a hrúbka laku bola presne podľa očakávaní v poriadku. Keďže bol lakovaný zadný nárazník, dôkladne som skontroloval aj karosériu v zadnej časti, ktorá nepoukazovala na žiadnu vážnu haváriu.

Pneumatiky boli hodné vyhodenia, tak ako povedal predávajúci ešte pred obhliadkou, zadné kotúče aj s platničkami vyzerali že to už tiež majú za sebou. Keďže je to Japonec treba dobre skontrolovať hrdzu. Mazdy 3 ľúbia hrdzavieť na piatych dverách od kufra alebo na kapote, ktorá je vystavená skalkám od cesty. Všetko bolo v poriadku. Vstupujem teda do interiéru kde ma ešte privíta vôňa novoty. Všetko je plne funkčné, stav interiéru pekný. Jediná chybička je zodratá rohožka pod plynovým pedálom, čo je taká klasika na Japoncoch.
Testovacia jazda prebehla bez problémov, vozidlo išlo rovno, geometria bola v poriadku, motor išiel krásne do otáčok, výbava fungovala tak ako mala. Diagnostika neukázala žiadne chyby na vozidle.

Celkové zhodnotenie

Mazdu sme samozrejme kúpili. Keď zoberieme do úvahy výbavu, rok, motor a km bola to bezkonkurečne dobrá ponuka. Investície v podobe nových letných pneumatík, zadných kotúčov s platničkami a nových rohoží sú úplne bežné. Kupujúci dostal k vozidlu ešte pekné zimné disky s novými pneumatikami. Predávajúcemu teda ďakujeme za férovosť a kupujúcemu prajeme veľa šťastných a bezpečných km.