Druhá časť prekliatych áut. Tentokrát to bude o Toyotách Yaris okolo roku 2020… jedna dokonca v “top stave”👍🏼

Ahojte priatelia, nedávno ma oslovila klientka, že by chcela menšie auto s automatickou prevodovkou. Vybrala si veľmi peknú Toyotu Yaris. Preverili sme dostupnosť vozidla, pravidelnú servisnú históriu v Toyote, poistné udalosti.. všetko vyzeralo super. Až ku koncu pozeráme, že na auto je viazaná ťarcha z Toyota Financial services… takže s týmto sa nebudeme ani zaťažovať a pozeráme ďalej (aspoň rozumiem prečo je tam tak dlho). Áut je dosť aby sme pri jednom vyšetrovali kde je chyba…
Doporučil som klientke sa poobzerať ešte po inej Yariske a našla si novšiu, kúsok lacnejšiu ale v nižšie výbave. Hovorím si fajn, autá okolo 15000€ v tejto kategórii by mohli byť dobré. Toto druhé auto sme teda opäť preverili. Pravidelný servis v Toyote, auto by malo byť čisté bez poistných udalosti, ťarchy a podobne. Vyzerá to dobre. Dohadujem si teda preverenie a idem na fyzickú prehliadku vozidla. Mimo toho, že predávajúci na mňa zabudol a čakal som na daždi asi 30 minút do kým niekto s teplým a zohriatym autom prišiel, prebiehalo všetko fajn. Začal som s meraním laku, meračka mi neukazuje žiadne lakované diely. Všímam si ale veľmi divne zalakované diely. Pokračujem teda v preverení a otváram motor. Tam na mňa čaká rozožratá dečka od kuny, nažutá hadica, menené svetlá, kapota… pri prezeraní bŕzd pozorujem, že predné brzdy sú hodné výmeny. To podotýkam že v inzeráte bol top stav. Ďalej inzerát popisoval nové letné pneumatiky, ktoré boli z roku 2019. Dezén bol fajn. Technicky auto v poriadku, za cenu akú sa ale predávalo, toto nie je zodpovedajúce a pre moju klientku takýto stav nechcem.
Keďže smerovanie kontrôl sa mi moc nepozdávalo, pomohol som klientke s výberom. Vybral som jej Hyundai i20 z roku 2022 so 7 stupňovou automatickou prevodovkou a 18000km. Aj keď nedisponuje brutálne veľkou výbavou (ktorá je obvykle k ničomu v mestskom aute), tak má všetko čo človek potrebuje. Klimatizáciu, automatické brzdenie pred prekážkou, asistent sledovaných dopravných značiek, Dabkové rádio a mnoho ďalšieho. Dokonca disponoval 5 ročnou zárukou a 5 ročným zvýhodneným servisom. A rozdiel v cene oproti týmto pofidérnym Yarisom? 390€.