Príbeh z kontroly vozidla: Svišť v bazárovom stave, pneu z roku 2011, brzdy na výmenu... Čo sme ešte našli?

Tento týždeň sme klientke pomáhali s výberom a kontrolou auta do 5500€. Vybrali sme Suzuki Swift z roku 2011 so Slovenským pôvodom a plnej výbave. Požiadavky klientky boli: “Hľadám auto na diesel, rok výroby aspoň od 2012+, cena ideálne do 5 500 €, preferujem značku Volkswagen, Škoda alebo prípadne podľa vašej rady inú značku. Kvôli dovozu by bolo lepšie ak by sa vozidlo nachádzalo na Západnom / Strednom Slovensku. Bolo by najlepšie ak by bola karoséria hatchback. Prípadne som otvorená aj možnosti combi ale to skôr len ak by nebola iná cesta a vo výbave by boli v prípade combi aj parkovacie senzory. Ďalšia výbava by bola určite klimatizácia…” A tu asi už poznáte môj názor. Diesel v takejto cenovej relácii z môjho pohľadu nedáva zmysel. Za 1-1,5l/100km nižšej spotreby, človek zbytočne riskuje násobne väčšie problémy, ktoré by mu ten benzín predplatili na 5 rokov dopredu. Plus nehovorím o tom, že každé ráno vám to ten diesel pripomenie ako ste ušetrili. Aby to nevyznelo že som proti dieslom, mám veľmi rád dobré, dieslové motory, ale v tejto cenovej kategórii treba hľadať ihlu v kope sena a lacnejšie je ísť do dobrého benzínu s nízkou spotrebou ako riskovať stočené, “vybývané” dieslové auto.

Mňa aj klientku z ponuky ktorú som jej zaslal, najviac zaujalo Suzuki Swift z roku 2011, ktorý mal na tachometri 165000km, slovenský pôvod, servisnú knižku a vraj “Top Stav”, ktorý bol ešte aj v nadpise vozidla. S klientku sme sa teda dohodli, že na auto zavolám, online preverím a ak bude všetko v poriadku, pôjdem na fyzickú kontrolu. Online report dopadol v poriadku, auto vraj nemalo žiadnu poistnú udalosť, ťarchu, ani nebolo ukradnuté. Po telefonickom kontakte bazáru tiež všetko v poriadku, predajca bol ochotný, povedal mi že ľavá strana má vyššie hodnoty laku a auto je stále k dispozícii. Dohodol som teda obhliadku.
Po príchode mi dal predajca kľúče, bol ochotný, že si môžeme napojiť diagnostiku a vkľude si popozerať čo bude treba.
Kedže viem, že bola lakovaná ľavá strana vozidla, začal som s kontrolou výroby skiel, pokiaľ by sa jednalo o vážnejší naraz, boli by menené aj tie. Sklá však boli pôvodné.
Následne sa zameriavam na nápravy, tlmiče, pružiny, brzdy, kolesa, všetko pôvodné, čo znamená že sa jednalo o nie veľkú škodu. Žiaľ pri kontrole som si všimol letné pneu s rokom 2011, čo znamená, že sú hodné vyhodenia a nebezpečné pre jazdenie. Kotúče ešte snáď niečo vydržia, platničky už skoro zodraté na komplet.
Vyberám teda meračku laku a začínam merať. Ľavá strana vykazuje pomerne vysoké lakovanie s možnosťou aj gitovania. Po pár desiatok minút sme teda okamžite na investícii okolo 1000€.

 

Otváram kapotu a kontrolujem prevádzkové kvapaliny, nosné časti, svetlomety a taktiež či predajca dodržal slovo a auto pred príchodom neštartoval, motor bol ľadový. Všetko je v poriadku, idem ho naštartovať a presunúť si ho na lepšie svetlo. Studený štart prebehol perfektne, motor ide veľmi pekne. Jedine je určite potrebná výmena oleja a filtra, olej bol už čierny ako vo fastfoodovej fritéze po šiestich mesiacoch. Vymeniť olej a filtre však odporúčam klientom vždy po kúpe.
Keďže je von okolo 31 stupňov, presúvam sa do interiéru kde skúšam vybavenie vozidla a samozrejme hlavne klimatizáciu. Všetko vybavenie fungovalo v poriadku až na spolujazdcov výhrev sedačky na operadle. Napichávam teda diagnostiku, ktorá nenačítala žiadne chyby.
Priebežne teda informujem klientku a zasielam jej fotky a videá. Po 2 hodinách príde predávajúci ktorý mi hovorí “myslel som si že ste už odišiel po takej dobe”, samozrejme nie, som len pri kontrole dôsledný aby môjho klienta nič nezaskočilo po kúpe. Testovaciu jazdu len zhrniem že všetko bolo v poriadku a motoricky nie je malému Svišťovi čo vytknúť.
Po testovacej jazde idem s predávajúcim do kancelárie kde kontrolujem všetky doklady a servisnú históriu vozidla aj s dvoma kľúčmi. Všetko sa zdá v poriadku, ostáva už len zjednať cenu vzhľadom na chyby. Žiaľ bazár ponúkal toto auto len 6 dní a vraj záujem bol veľký, preto sa mi nepodarilo získať zľavu ale vyjednal som klientke aspoň komplet nové brzdové platničky značky Brembo.
Klientka si už momentálne svoje nové autíčko pár dní užíva. My jej ďakujeme za dôveru, prajeme veľa šťastných a bezporuchových kilometrov.