Príbeh z kontroly vozidla: Opäť nepravdivé informácie v inzeráte

Tento týždeň sme overili Mercedes C200Cdi, po facelifte s automatickou prevodovkou. Podmienky: – cečkový Mercedes w204 po facelifte, s automatickou prevodovkou s rozumnými kilometrami (do 200000km), ideálne Slovenským pôvodom a do 12000€. Jedno vylučuje druhé, na Mercedesoch sa pomerne často veľa jazdí, máju vysoký komfort a pri rozumných motorizácia aj nízku spotrebu, preto sú to také obľúbené diaľničné presúvadlá. Zároveň to však znamená aj pomerne vysoké nájazdy pri mladých vozidlách, je zaujímavé, že na autobazári väčšina vozidiel, či už štvor alebo desať ročných, majú vždy do 200 000km. Pri Mercedesi je zaróveň ťažšie zistiť kilometre na základne servisnej histórie, keďže zhruba od 2008 majú len elektronickú servisnú históriu, naopak výhodou je bezplatný 6 ročný servis, ktorý sľubuje pravidelný servis v autorizovanom servise aspoň prvých 6 rokov/160000km Do ponuky sa pridalo jedno dobre vyzerajúce céčko, v čiernej farbe, s rozumným nájazdom, ktorý spĺňal požiadavky klienta, predávajúci znel príjemne, predával ho z dôvodu kúpy nového, na aute nebolo nič vážne opravované, okrem malej lakovačky zadného nárazníka. Vozidlo som online overil cez vin číslo, kde sa mi potvrdilo lakovanie zadného nárazníka a nič iné v záznamoch nebolo. Jediné čo má však prekvapilo bol záznam STK a EK z Českej republiky aj keď v inzeráte bolo uvedené, že vozidlo má Slovenský pôvod. Dohodol som teda obhliadku vozidla.

Pri príchode na miesto bolo vidno, že vozidlo dlhšiu dobu stojí a predávajúci využíva nové vozidlo. Stav zodpovedal 10 ročnému používaniu, výroba okien sedela, spasovanie dielov dielov vyzeralo tiež v poriadku. Chybičky na kráse boli chýbajúca lišta v prednom nárazníku, ktorú už sa niekto pokúšal asi lepiť, keďže tam boli zbytky lepidla, lišta v zadnom nárazníku tiež odstávala a bolo by ju dobré prilepiť naspäť. Tu a tam nejaký škrabanec je asi škoda riešiť pri 1/3 zostatkovej cene oproti novému. Interiér sa javil zachovalejšie ako exteriér, volant, radiaca páka, pedále zodpovedali kilometrom a boli v dobrom stave, mierne natrhnutá bočnica koženého sedadla je úplne bežná pri Mercedesoch a deje sa už aj pri 3-4 ročných kusoch s 50000km. Nahliadnutie do priehradky spolujazdca mi jasne naznačilo, že od vozidla nebude žiadna servisná kniha, manuál na ovládanie a ani nič podobné, pretože bola úplne prázdna. Pýtal som sa teda majiteľa či to náhodou nemá doma, nemal a nevedel nájsť ani druhý kľúč od vozidla, ktorý vraj dopošle keď nájde Po otvorení kapoty som skontroloval výrobu svetiel, ktoré súhlasili s rokom výroby vozidla. Presunul som sa na uzávery od oleja a chladiacej kvapaliny. Nosné časti vozidla boli pôvodné a nepoškodené.

Všetko sa zdalo v poriadku, v motore bolo menej chladiacej kvapaliny, čo aj auto signalizovalo a predávajúci ju dolial (to veľmi nechcete vidieť pri kúpe). Na spodku krytu motora bolo vidno nejakú zvláštnu emulziu, ako olej zmiešaný s nečistotami, ktorý sa držal na spodnom kryte motora. Po odkrytovaní motora som si všimol mokrý štvrtý vstrekovač, čo znamená, že je pravdepodobne netesní, čo sa mi potvrdilo pri studenom štarte a následne testovacej jazde. Motor si akoby “bafkal” pri záťahu. Výmena tesnenia vstrekovača nie je drahá záležitosť, ale zbytočná starosť navyše. Podvozkovo bolo auto v poriadku, nič nebuchalo, riadenie išlo pekne, prirodzene. Prevodovka radila krásne a hladko. Pri testovacej jazde som ešte zistil, že nefunguje signalizácia odopnutia bezpečnostných pásov (neverili by ste, koľko autám to nefunguje). Po ukončení testovacej jazdy, som opäť otvoril kapotu a uvidel som pod nádržkou chladiacej kvapaliny, vytečenú kvapalinu. Ťažko hodnotiť či predávajúci rozlial pri nalievaní alebo tam vylial viac ako bolo treba, v každom prípade je to vážna vec keby bola chyba v motore a motor tlači chladiacu zmes von z nádržky.

Vzhľadom na cenu vozidla, zistené chyby a pomerne veľa nejasností sme auto nevzali, pri kúpe jazdeného vozidla si všetko vkľude popozerajte a nikam sa neponáhľajte, pokiaľ nemáte z auta dobrý pocit, alebo na seba nadväzuje veľa chýb, odporúčame sa porozhliadnúť po inom aute. Nekupujte si auto z ktorého nemáte dobrý pocit.